You are currently viewing Materijali za haljine

Materijali za haljine

  • Post author:
  • Post category:Haljine
  • Post comments:0 Comments

Ne postoji svečanost na kojoj nije bas jedna žena odevena u haljinu, a skoro nikad to nije samo jedna, već većina. Haljine i suknje na najlepši način ističu žensku građu i doprinose ženstvenom izgledu. Modna industrija je danas toliko „proširila ponudu“ da se svačijem ukusu može prilagoditi. Hoću reći, haljine se danas izrađuju u nezamislivoj raznolikosti modela, krojeva, dezena, materijala i stilova da nikad lakše nije bilo naći haljinu prema svojim afinitetima, ali paradoksalno, i nikad teže, jer treba doneti odluku koju haljinu odabrati za određenu priliku među svim tim divnim modelima. Ovom prilikom ćemo se detaljnije pozabaviti materijalima od kojih se izrađuju raličiti modeli haljina i zašto je bitno da svaki model bude sašiven od odgovarajućeg materijala.

Svila

Kraljica među materijalima za garderobu, a naročito haljine. Podaci o istoriji svile govore da se njen nastanak vezuje za drevnu Kinu i da je bila takvo otkriće da je dugo bila najčuvanija tajna među kineskim narodom. Čuvanje tajne o proizvodnji svile je bilo toliko ekstremno da onaj ko bi se usudio da otkrije tu tajnu ili započne proizvodnju van državnih granica, bio bi osuđen na smrtnu kaznu. No, hajde da se bavimo lepšom stranom svile i njenim benefitima, kojih ima zaista mnogo. Svila je još odavnina smatrana najfinijim materijalom, bila je pokazatelj statusnog simbola, te ju je nosila viša klasa. Još jedna od glavnih karakteristika svile jeste njena prirodnost – svila je 100% prirodan materijal. Zbog te prirodnosti, odnosno posebne strukture proteina, svila najviše među svim materijalima prija koži. Osetliva koža naročito obožava svilu, zbog njenih svojstava koja prijaju osetljivoj koži sklonoj alergijama i iritacijama. Zanimljivo je da da svila leti hladi, a zimi greje, upija vlažnost, te pri znojenju ne ostaju fleke, savršeno je udobna, lagana i prijatna za nošenje, što je čini, slobodno možemo reći – idealnim materijalom. Haljine od svile odišu posebnim luksuzom, glamurom, elegancijom i sofisticiranošću, te su savršen izbor za neku svečanost koja zahteva upravo takvu garderobu.

Čipka

Čipku možemo nazvati kraljicom misterije. Čipka je nastala u Italiji, a kasnije se njena proizvodnja celom Evropom. Kada pomislite na čipku, sigurno Vam prvo pada na pamet seksepil. Čipka jeste simbol seksepila i senzualnosti, a na ženi koja je nosi posebno ističe te kvalitete. Haljine i suknje od čipke zrače na jedinstven način, a žena koja je nosi u kombinaciji sa crvenim karminom obara sve sa nogu ženstvenošću. Čipka deluje i pomalo misteriozno, svakako i zavodljivo, a u svakom slučaju je savršen način da budete primećene.

Koža

Kožne haljine, suknje i kompleti nisu za svaki tip žene. Ovi komadi garderobe su za najhrabrije dame među nama, koje drsko, ponosito i zavodljivo hodaju odevene u kožne komade garderobe. Koža je veoma popularan materijal u modnoj industriji, prvenstveno zbog svog kvaliteta, a zatim i iz estetskih razloga, jer garderoba od kože izgleda veoma seksepilno i spektakularno. Kao što je slučaj sa čipkastim haljinama i suknjama, i sa kožnim haljinama nećete pogrešiti ukoliko volite da budete primećene.

Saten

Saten je materijal koji je po izgledu sličan svili, ali za razliku od svile spada u veštačke materijale. Postoje razne vrste satena u odnosu na materijal od kojeg je sačinjen, a najkvalitetniji je saten izrađen od prirodnih vlakana kao što su svila i pamuk. Saten prija koži zbog svoje lagane i nežne teksture, a haljine od ovog materijala izgledaju prefinjeno i veoma damski. Saten je zbog svojih karakteristika i pristupačnosti izuzetno popularan i čini se da nikada neće izaći iz mode. Vrlo je čest izbor za šivenje svečanih haljina zbog svog sjajnog i glamuroznog izgleda.

Til

Til se najčešće koristi kao dekorativni dodatak haljinama. To je tanka, mrežasta tkanina koja upotpunjuje izgled svečanih haljina dajući im volumen i notu glamura. Kada pomislite na til, sigurno pomislite na haljine koje nose princeze, široke balske haljine, ali i na venčanice. Ove haljine su prepoznatljive upravo po tilu. U Montenegrina kolekciji til se koristi na kratkim haljinama koje istovremeno izgledaju nežno i seksi, ekstravantno i nežno.

Оставите одговор