You are currently viewing Vrste haljina koje svaka dama treba imati u ormanu

Vrste haljina koje svaka dama treba imati u ormanu

  • Post author:
  • Post category:Haljine
  • Post comments:0 Comments

Haljine su vekovima unazad jedan od simbola ženstvenosti. Moda se kroz istoriju znatno menjala i prilagođavala dominatnoj kulturi, čak su i ekonomski faktori umnogome uticali na modu i stil oblačenja, ali jedan odevni predmet ima svoj kontinuitet kroz istoriju, a to je haljina. Ranije su haljine izgledale dosta jednostavnije, izbor je bio uži, no, haljina je zadržala svoju popularnost i predstavlja jedan od najdominantnijih odevnih predmeta svih vremena u ženskom ormanu. Savremena modna industrija nudi širok izbor haljina u raznim varijantama, u pogledu raznovrsnih krojeva, dimenzija, dužina, dezena, i nadasve, stilova. A stilova ima dosta. U daljem tekstu upoznaćemo se sa nekim vrstama haljina koje su ostavile najveći trag u modnom svetu, koje su večiti favoriti svake dame i koje su nepogrešiv izbor u određenim prilikama.

Duga haljina – neprevaziđeni klasik

Duga haljina je odavnina predstavljala oličenje damskog stila. Kada pogledamo u dalju istoriju, vidimo da je duga haljina bila jedini izbor dama, jer su tadašnji kulturni i društveni faktori tako diktirali. Premda su žene tada bile dosta ograničene u pogledu odevanja, istovremeno je to bila i njihova prednost, u određenom smislu. Haljine koje su tadašnje dame nosile bile su veoma jedinstvene, damske, isticale su ženstvenost i stil. Iako se društveno-kulturni kontekst znatno promenio u savremenom dobu, a sa njim i modni trendovi, neke stvari ostaju večne i vanvremenske, a jedna od njih je klasičan stil. Čak i u modernom vremenu koje odlikuje ekstremna sloboda u pogledu mode, klasičan stil ne silazi sa trona kao jedan od najomiljenijih, pa imamo čak i razne varijante miksa savremenog i klasičnog stila. U svakom slučaju, duge haljine koje su jedan od predstavnika klasičnog stila imaju svoje mesto u modnom svetu i dan-danas. Izbor duge, elegantne haljine najčešći je kada je u pitanju neka svečanost. Maturski bal je poznat po dugim, svečanim haljinama koje mlade devojke i dalje dominantno biraju. Kako savremena moda nudi širok spektar izbora, dame su u prilici da pronađu dugu haljinu prema svom ukusu, od onih najklasičnijih koje dosta podsećaju na haljine iz nekih davnih vremena, do onih koje su tipični predstavnici savremene mode.

Kratka haljina – predstavnik revolucije

Moda 50-ih godina prošlog veka smatra se revolucijom u modnom smislu. Te godine su donele ženama svojevrsno oslobađanje u pogledu mode, te su žene počele nositi kraće modele, izrazito ženstvene haljine koje znatno ističu struk, jedan od simbola ženstvenosti. Smatra se da je ovoj revoluciji stila doprineo modni dizajner Christian Dior sa svojom kolekcijom iz 1947. godine koja je isticala ženstvenost u prvi plan i čiji su modeli odisali glamurom i elegancijom. Kratke haljine zauzimaju svoje mesto u modnom svetu, čija popularnost od tada ne jenjava. Svaka žena sa stilom zna da je kratka haljina izuzetno bitan komad u njenom ormanu, koji ističe figuru i seksepil žene koja je nosi. Za kratke haljine se po pravilu vezuju neformalniji događaji, kao što su koktel žurke, izlasci i tome slično, ali naravno, uvek postoji odstupanje od pravila. Neki od modela koji se nalaze u ponudi Montenegrina kolekcije odišu sofisticiranošću i glamurom iako su kratki, te predstavljaju dobar izbor i za neku svečanu priliku.

Midi haljine – zlatna sredina

U slučaju da ne želite ni skroz dugu, a ni kratku haljinu iznad kolena, pravi izbor za Vas je midi haljina. Midi haljine su zaista šarmantne i pogodne za skoro svaku priliku. Od potpuno glamuroznih i luksuznih modela do onih jednostavnijeg kroja i dezena, ova vrsta haljina veoma lepo izgleda i ističe sve što treba da bi lepota ženske građe došla do izražaja. Midi haljine su idealan izbor i za poslovne dame koje u formalnim okolnostima žele istaći svoju ženstvenost, a istovremeno izgledati profesionalno i suptilno.

Оставите одговор